Opleiding ademhaling en relaxatie consulent – start september 2025 (2 jaar)

Ademen en ontspanning zijn zo nodig en toch ook zo ver te zoeken in ons leven. Snelheid en vele veranderingen zorgen ervoor dat mensen in de knoei geraken.

Adem en relaxatie kan je niet loskoppelen van elkaar, daarom gaan we uitgebreid in op deze twee domeinen.

Misschien voel je je ook geroepen om mensen de basis van hun rust te helpen terugvinden en herstellen? Als hoofdonderdeel van je activiteit of als uitbreiding van je bestaande kennis en praktijk.

“Tension is who you think you should be.
Relaxation is who you are.”

Chinees gezegde

Deze opleiding biedt de hulpverlener handvatten om mensen dichter bij ontspanning en zichzelf te brengen, zowel fysiek, emotioneel als mentaal. Om te kunnen voldoen aan de noden van een verscheidenheid aan mensen, dient een uitgebreide waaier aan technieken te worden aangeleerd en ingeoefend. Deze technieken werden zorgvuldig gekozen vanuit hun wetenschappelijke onderbouw en hebben reeds jaren hun dienst bewezen. Ze zijn makkelijk aan te leren en zijn zeer gebruiksvriendelijk in hun toepassing bij de cliënt. Omdat spanning vooral in het lichaam zeer meetbaar en voelbaar is, starten we met ademhalings- & lichaamsgerichte technieken. Vanzelfsprekend bekijken we wat stress is en hoe dit ons functioneren kan bepalen op verschillende vlakken. Daarnaast leer je de basis van coaching aan zodat je de cliënt kan ondersteunen om de aangeleerde technieken ook daadwerkelijk en effectief te integreren in zijn of haar dagdagelijks leven.

De opleiding is naar goede Souldance gewoonte een ervaringsgerichte opleiding. Het is een unieke combinatie van technieken en persoonlijk proces. Naast de professionele modules, stap je ook in een inlevingsmodule centered living (fase 1 en fase 2) voor persoonlijke groei. In de inlevingsmodule wordt verder gegaan dan de technieken die je zelf zal leren toepassen zodat je ook niet gekende paden kan betreden en je ervaring kan verdiepen.

Na deze 2 jarige opleiding kan je dit alles in de praktijk brengen. Maar het vormt ook de twee basisjaren van de opleiding Centering Coach. Voor meer uitleg zie Centering Coach.

Nele ’s 20 jarige ervaring en inzichten op dit vlak zullen je helpen om de brug tussen de opleiding en jouw praktijk en/of werkplek te maken. Hierbij wordt ze ondersteund door Kurt Pattyn en mensen uit de groepspraktijk. Een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in wat rust nu echt betekent en deze te introduceren in onze huidige maatschappij en leven. Deze opleiding vormt een goede basis om de professionele opleiding centeringcoach te starten.

Onze visie op de weg naar ontspanning

Het lichaam als basis

Om te leren ontspannen, dienen we in de eerste plaats terug voeling te krijgen met ons fysiek lichaam. Door hiervan bewust te worden leer je sneller de signalen van spanning in je lichaam kennen en leer je energievragende houdingen te corrigeren. De meeste mensen ervaren pas hun fysiek lichaam bij pijn of in extreme toestanden. Door je lichaam op een andere manier te leren aanvoelen, stimuleer je de positieve beleving ervan, leer je jouw lichaam te openen en rust en ontspanning te ervaren. Vanuit die fysieke bewustwording en ontspanning gaan we dieper naar emotionele en mentale rust.

Een ruime waaier technieken

De verscheidenheid aan technieken in de relaxatiewereld zijn eindeloos. De technieken waar voor gekozen werd, hebben hun dienst ten volle bewezen en zijn wetenschappelijk onderbouwd of evidence-based aanvaard in de gezondheidszorg.

Goede match tussen persoon en techniek

Niet iedereen is bij elke ontspanningstechniek gebaat. Goede technieken worden al te vaak toegepast met de verkeerde doeleinden of bij de verkeerde type mensen. Een afstemming dient dus zorgvuldig te gebeuren en is niet altijd evident. Deze opleiding is uniek omdat met veel aandacht en zorg geleerd wordt om de verschillende technieken te kaderen in functie van hun kwaliteit en de cliënt in zijn huidige toestand.

Basismodel

Als model wordt gebruik gemaakt van de basis van het model Centering® om de mensen te benaderen en de technieken aangepast aan de persoon te kunnen toepassen. Zo leer je je mogelijkheden als relaxatie -en ademhalingsconsulent, en vooral ook je beperkingen en de signalen tot doorverwijzing. Meer informatie over dit model kan je vinden bij de opleiding Centering.

Doelgroep

 • Deze opleiding is bedoeld voor de professionele therapeuten o.a. verpleegsters, logopedisten, ergotherapeuten, artsen, kinesitherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers, massagetherapeuten etc.
 • Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zich willen specialiseren in ontspannings- en ademhalingstechnieken.
 • Daarenboven dien je bereid te zijn om naast theoretische lessen ook zelf een groeiproces door te maken op vlak van ontspanning, ademhaling en relaxatie.

Toepassingsgebied

De aangeleerde filosofie en technieken kunnen toepast worden in uiteenlopende waaier van beroepen, zowel in individuele sessies als in groepssessies en zowel in een privé-praktijk als in grote organisaties. Het toepassingsgebied is zeer ruim. Hieronder zetten we enkele mogelijkheden op een rijtje zonder volledig te willen zijn:

Het kan dienen voor professionelen die dit als aanvulling in hun dagelijks werk of therapie willen integreren in volgende afdelingen en sectoren: artsenpraktijk, palliatieve zorgen, geestelijke gezondheidszorg, gynaecologie, ouderenzorg, cardiologie, pneumologie, neurologie, fysieke revalidatie, pediatrie, etc.
Enkele voorbeelden: korte ontspanning om angstige personen voor te bereiden voor een behandeling of operatie, ondersteuning tijdens de therapie van pijnpatiënten, corrigeren en aanleren van de juiste ademhalingstechnieken en ontspannen houding tijdens fysieke revalidatie, korte sessie door de huisarts naar preventieve en curatieve zorg ivm stress, etc.
Mensen uit de sociaal-maatschappelijke sector en hulpverlening als ondersteuning tijdens hun werk of uitgebreid aanleren van de technieken.
Leerkrachten in het onderwijs (van kleuter- tot hoger onderwijs). Het onderkennen van de symptomen en direct inspelen kan heel wat verandering teweegbrengen bij het kind en de jongere. Kort tijdens de les niet alleen bewust maken van hun cognitieve mogelijkheden maar fysieke spanning en ontspanning te leren voelen, of uitgebreid in lessen rond stress en hoe ermee om te gaan.
Mensen met leidinggevende functies in welke sector ook. Het herkennen van de symptomen van stress en spanning en hier adequaat kunnen bijsturen, zelfs aangepast aan de werksituaties infosessies en ontspanningssessies kunnen aanbieden. Dit komt ten goede aan de arbeidsprestatie maar kan ook het ziekteverzuim sterk terugbrengen.
Mensen die werken in de beauty en spa sector en de benadering naar hun cliënteel willen verdiepen en uitbreiden.

Het essentiële belang van adem & relaxatietechnieken

Op zoek naar rust en kracht in het dagelijks leven

De meeste mensen ondervinden veel invloeden door stress, snelheid, veranderingen, etc. in hun privéleven, maar ook in hun professionele bezigheden. De ene kan er veel beter mee om dan de ander. Ervaring leert dat we vaak serieus uit de bocht gaan en dat het vaak zeer lang duurt voor we dit beseffen. We proberen (dit is ook wat de reclamejongens ons aanleren) via externe hulpmiddelen, door op reis te gaan, een massage te ondergaan, naar saunacentra te trekken, etc. onszelf terug op de rails te krijgen. Of we komen in contact met één van de vele technieken die momenteel in het alternatieve landschap aangeboden worden: tai chi, yoga, meditatie, etc.

Dit alles is zeer ondersteunend en hartverwarmend en helpt ons een dieper inzicht te krijgen in wie we zijn. Maar heel dikwijls, als er zich een nieuwe stresssituatie voor doet, hervallen we vlug in onze oude gekende patronen en bouwt de stress en de spanning zich terug razendsnel op. De vraag is steeds hoe we die oude gewoontes kunnen doorbreken en onszelf meer in de hand hebben waar en wanneer we maar willen! Het verlangen dat vele en uiteenlopende mensen uitspreken, is: “Ik wil mij leven en mijn reacties zelf in de hand hebben. Ik wil mijn lijf kunnen ontspannen in wat ik ook doe. Ik wil zonder moeite kunnen blijven in te drukke ruimtes en me op tijd bewust worden wanneer ik me moet terugtrekken. Ik wil kunnen omgaan met de druk en zelf weten wanneer ik wat voor mezelf moet doen.” Als het allemaal zo simpel was, zou iedereen nu relax, gemakkelijk door zijn leven gaan. Maar dat is niet zo…

Onze voorkeur gaat uit naar het aanleren van relaxatie- en ademhalingstechnieken die we op iedere moment zelf kunnen toepassen: thuis wanneer het onrustig is, op het werk bij collega’s wanneer we niet weg kunnen en in crisissituaties wanneer we echt in onze kracht moeten staan. Als we die technieken toepassen tijdens ons leven en ons werk, gaat alles net wat makkelijker. Deze technieken worden door de jaren heen een deel van onze routines en reflexen zodat we ze altijd kunnen gebruiken als we ze nodig hebben. Dit is wat we nodig hebben om onszelf telkens bij te sturen zodat we niet meer helemaal uit de bocht hoeven te gaan.

Professionele toepassingen

Maar niet alleen u en ik kunnen dit gebruiken. Twee generaties geleden was 90 procent van alle medicatie bestemd om fysieke klachten te bestrijden. Nu zitten we in een situatie waarbij meer dan 90 procent van alle medicatie dient om psychische klachten te bestrijden. De populatie van mensen met psychische problemen, burn-outs, depressief voelen tot depressie stijgt snel. Daarnaast stijgt ook het aantal gevallen van fysische klachten zoals chronisch vermoeidheidssydroom, fibromyalgie, ADD, hoge bloeddruk, hartaandoeningen, hyperventilatie, angst, slapeloosheid, allerhande pijnklachten, etc. enorm. Veel onderzoeken wijzen uit dat de snelheid van leven en de drukte van de maatschappij een belangrijke bijdrage hebben in deze diagnoses. Veel artsen raden mensen aan om het wat rustiger aan te doen, ademhalingsoefeningen aan te leren, ontspanning te nemen. Ook mensen die aan het revalideren zijn, ervaren soms veel stress en druk in de therapie en kunnen baat hebben bij het aanleren van relaxatie- en ademtechnieken. Wanneer deze ontspanningstechnieken aangeleerd worden en kort toegepast worden voor en tijdens de behandeling zien we een vlottere en betere genezing, maar ook in de ouderzorg blijkt het toepassen van die technieken veel baat te hebben. In de palliatieve afdelingen kan het eveneens een bijkomende ondersteuning bieden voor zowel de patiënt, de familie, maar ook het personeel.

Leidinggevenden zijn vaak ervaringsdeskundige op vlak van stress, werkdruk en spanning. Ook zij kunnen baat hebben om de werksfeer op een meer ontspannen manier te kunnen laten verlopen en zoals reeds bewezen werd, verhoogd dit de productiviteit.

Dit betekend dat deze opleiding een ondersteuning kan bieden op veel verschillende werkgebieden in onze maatschappij. Kunnen we alles oplossen? Natuurlijk niet! De bedoeling van deze opleiding is om mensen te ondersteunen op hun pad, om in deze snelle en hectische tijden een voldoende portie ontspanning en dynamiek te kunnen aanleren en beleven om zo meer kwaliteit in hun leven te brengen en een voller en zelfstandiger leven te kunnen leiden.

Inhoud & opbouw van de opleiding

Fase 1: Alchemy of the body en Bodycentered consulent

Ons fysiek lichaam wordt vaak de tempel van onze ziel genoemd. We besteden veel tijd aan de oppervlakte ervan, maar komen zelden tot bij de diepere lagen. Indien we willen leren loslaten, onszelf leren aarden en groeien naar wie we echt zijn, vormt kennis en voeling met ons fysiek lichaam de basis. Ons fysiek lichaam kan je zien als de harde schijf van een computer. Alles wat we ooit meemaakten en nog steeds ondergaan wordt er automatisch in opgeslagen. Het fysiek lichaam kan je ook zien als de werkplaats van jouw leven.

Via beweging en dans, dat centraal staat in het persoonlijke groeiproces, neemt Nele Vandezande jou mee en wordt je geleerd jouw lichaam te openen en krijg je meer toegang tot de informatie van jouw lichaam. Verder wordt er gewerkt rond focus, adem en ritme. Hierdoor kan het lichaam energieën loslaten die je nog steeds vasthoudt. Zo leer je meer voeling te krijgen met de wijsheid die er aanwezig is. Je leert jezelf aarden en werkt rond basisvertrouwen en draagkracht. Daarna kan je dieper doordringen en contact maken met het emotionele, mentale en energetische lichaam.

  Met vaste groep :

 • awakening the body: beweging, ritme en adem
 • bones, grounding en rooting: bewustzijn van botten
 • muscles and emotions: bewustzijn van spieren
 • Model centering van Kurt Pattyn: niveau 1
 • Individuele begeleiding :

 • Coaching, osteopatie & centering.
 • Model en theorie
 • 1. Stress en burn out: theorie en mechanismen
 • 2. Theorie van relaxatie:
 • 2.1 relaxatiemechanismen (anatomie & fysiologie),
 • 2.2 relaxatie inducerende settings en houdingen,
 • 2.3 opbouw van relaxatie sessies,
 • 2.4 overzicht van relaxatietechnieken en hun plaats in het multidisciplinaire team,
 • 2.4 de consulent
 • 3. indicaties en contra-indicaties
 • 4. muziek en stem in de relaxatie
 • 5. model centering deel 1
 • Technieken : fysiek gerichte technieken
 • 1. basiscursus aromatherapie bij stress en burn out
 • 2. specifieke relaxatietechnieken: theorie en praktijk
 • 2.1 basis ademhalingstherapie
 • 2.2 progressieve relaxatie (Jacobson)
 • 2.3 progressieve relaxatie (Bernstein & Borkovec)
 • 2.4 bodyscan: lichaambewustzijn op de 4 niveaus
 • 2.5 passieve spierrelaxatie
 • 2.6 posturale relaxatietraining
 • 2.7 stretching: methodiek, analytische technieken, mechanismen van spierkettingen,
 • 3. coaching (basis)
 • 4. case studies, supervisie

Fase 2: Connections en Breath en Mindcentered consulent

Deze fase staat volledig in het teken van relaties en verbindingen. De manier waarop we in relatie met anderen staan wordt grotendeels bepaald door ons verleden. Emotionele aarding staat hierin centraal. Je leert meer zicht te krijgen op hoe je functioneert naar anderen toe, welke mensen je aantrekt en waarom.

Je leert je drijfveer en dynamiek in relaties kennen om meer zicht te krijgen op steeds terugkomende obstakels en problemen t.o.v. partner, kinderen, collega’s, en andere mensen in je leven. In deze fase ga je aan de slag met je schaduwkanten en kwaliteiten in relaties. Er wordt dieper in gegaan op de wijsheid en de kracht van de organen en wat dit betekent in je relaties en je leven. We leren de kracht en de schaduwzijdes van emoties kennen en hoe ermee om te gaan.

  Met vaste groep:

 • connections: dynamiek in relaties
 • emotionele intelligentie: krachten en valkuilen van emoties
 • words of wisdom: communicatietechnieken
 • Model centering van Kurt Pattyn: niveau 2
 • Individuele begeleiding :

 • osteopathie, coaching, centering
 • Model en theorie
 • Ademhaling
 • ademhalingstelsel (anat., fysiol., neurologie)
 • ademhalingsmechanismen en mechanica
 • de 4 ademlichamen
 • Pathologie
 • indicatie en contra- indicatie (2)
 • Model centering deel 2
 • Technieken : Mindful and ademhalingstechnieken
 • specifieke relaxatie en meditatietechnieken
 • doelgerichte visualisatie technieken
 • Schultz
 • ademhalingstherapie (deel 2)
 • relaxatie bij kinderen, specifieke aandoeningen, path.
 • Meditatie technieken
 • relaxatie in dagdagelijks leven , op werkveld
 • mindful leven en werken
 • De consulent
 • Stage, casestudies, eindwerk, intervisie

Data & prijzen

Professionele modules:
11 donderdagen (9u30-16u30): 

Persoonlijk groei pakket:

1 module op zat (9u30-16u30):

4 modules van 2 dagen telkens op vrij & zat (9u30-16u30): 

1 module op vrij (9u30-16u30): 

10 dinsdagavonden (20u-22u):

1 weekend module, vrij (18u-21), zat en zon (10u-17u):

4 individuele sessies (1uur)
2 groepssessies online (1,5 uur)

Eenmaal :  richtprijs 3500 euro (voor de start van de opleiding)
Maandelijks :  euro (10 maanden : sept – juni)

Indien men het groeitraject of opleiding vroegtijdig wenst te beëindigen, wordt de volgende procedure gevolgd:

Tijdens de opleiding : Er wordt een afrondend gesprek gehouden met
de verantwoordelijke van het groeitraject. Men blijft het volledig cursusbedrag verschuldigd, een terugbetaling is niet mogelijk.
Voor de start van de opleiding. Eenmaal student definitief ingeschreven is en de student de opleiding toch wenst te annuleren, dan wordt de helft van het bedrag aangerekend.

Data & prijzen
Download hier de PDF
Data & prijzen

Heb je interesse in de opleiding ?

De opleiding start 2-jaarlijks in september in de oneven jaartallen. Heb je nu al interesse? Kom naar de info-momenten (zie hiernaast) of neem contact op met Nele Vandezande voor een verkennend gesprek: 051/70 55 70 of nele@souldance.be

Praktische info

Als je op deze pagina geen link naar praktische gegevens kan vinden, dan is deze opleiding reeds gestart of zijn de data nog niet beschikbaar.
Neem dan gerust contact met ons op en we bekijken of je jou verder kunnen informeren.