Ine Pattyn
Ine Pattyn Muziektherapeut - Psychotherapeut - Begeleider improvisatie
Muziek is mijn taal en ik vind het geweldig om deze taal te spreken en te delen met anderen. Muziek brengt vrijheid, identiteit, creativiteit en biedt zoveel kracht en energie waar mensen wijsheid uit kunnen halen. Het mogen loslaten van gedachten, het mogen voelen van onze gevoelens en ons laten leiden door deze prachtige taal. Aan de hand van muzikale improvisaties en therapeutische tools ondersteun ik anderen in hun proces.

Wie ben ik

Mijn hele leven ben ik gepassioneerd bezig geweest met muziek, zowel in mijn opvoeding, hobby’s en studies. Muziek was voor mij een uitlaatklep en hielp mij om mezelf te reguleren tijdens moeilijke momenten. Ik kon hier mijn emoties in kwijt en kon hier vreugde uit halen. Daarnaast heb ik altijd al een grote interesse gehad in het ondersteunen en helpen van mensen. In mijn zoektocht naar een opleiding ben ik terechtgekomen bij muziektherapie. Ik had hier zelf nog nooit van gehoord en ben hier meer info over beginnen verzamelen. Het leek de ideale opleiding om mijn beide interesses te kunnen combineren en op deze manier niet alleen mezelf maar ook anderen te kunnen begeleiden in het reguleren van hun gedachten, emoties en ervaringen via muziek. Tijdens deze 5-jarige studie (een master die ik behaald heb aan Luca school of arts, Leuven) ben ik opgeleid als psychotherapeut en heb ik de kunst van het improviseren leren hanteren. 

Ik leg even kort uit wat muziektherapie inhoudt. Het is een creatieve therapievorm waarbij  muziek gebruikt wordt als toegangspoort. We ervaren allemaal wel eens dat woorden ons soms te kort schieten. Muziek is voor veel mensen toegankelijk en we gebruiken het zelfs al bewust of onbewust op een dagelijks niveau. Tijdens de muziektherapie wordt er op een therapeutische manier hiermee aan de slag gegaan. We gaan via muzikale improvisaties exploreren en op zoek naar de diepere lagen van onszelf. Hiervoor heb je geen muzikale ervaring nodig. De focus ligt net op het mogen loslaten van onze gedachten, het mogen ervaren van onze gevoelens en ons laten leiden door de muzikale improvisaties. Nadien wordt er overlegd over deze ervaringen. Naast muzikale improvisaties kan er ook geluisterd worden naar muziek, kan er muziek gecomponeerd worden, etc. De therapie wordt afgestemd op de individuele noden. 

Naast muziektherapie geef ik ook improvisatielessen en improvisatie workshops, los van therapie, om eerder enkele technieken aan te leren. Improvisatie brengt heel wat vrijheid, identiteit en creativiteit met zich mee maar soms weten we niet waar we eerst moeten beginnen. Door mijn opleiding en eigen ervaringen heb ik geleerd dat het toepassen van enkele technieken je kunnen helpen om van start te gaan. Van daaruit kan je terug op zoek gaan naar de vrijheid binnen het improviseren. Muziek heeft al duizenden jaren een enorme waarde voor de mensheid maar soms vergeten we dat we hier kracht en energie kunnen uithalen om onszelf en anderen te ondersteunen.

Opleiding & ervaring

  • 5 jarige Master in de muziektherapie – Luca School of arts, Leuven (2016 – 2021) 
  • 4 jarige opleiding Centered living – Souldance vzw, Wevelgem (2021 – Heden) 
  • 2 jarige opleiding Music Production – Point Blank, London (2021 – Heden) 
  • 9 jarige opleiding Muziekacademie instrument piano – Stedelijk academie voor podiumkunsten Adriaan Willaert, Roeselare – Staden (2007-2016) 
  • Muziektherapeut voor volwassenen en ouderen, Psychiatrisch Centrum Sint-amandus Psychiatrisch, Beernem (2023 – Heden)
  • Leerkracht instrument bij de Muziekfabriek Drums & Co, Gits  (2021-Heden) 
  • Muziektherapeut voor kinderen, Kinder- & Jeugdpsychiatrie Vitaz, Sint-Niklaas (2022-2023) 
  • Muziektherapeut voor volwassenen, Psychiatrisch ziekenhuis Heilig hart Ieper, Ieper (2022) 
  • Begeleiding van jongerenkampen o.a. Flowtrack (2021-2022)  
  • Muziektherapeut voor jongvolwassenen en volwassenen, Psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge, Gent (2020-2021) 
Muziektherapeut in groepspraktijk In Resonantie

Contacteer Ine

Tel. : 0492887305
E-mail: inepattyn@hotmail.com
Website: www.inepattyn.com