Coaching

De coaches helpen je op weg, zoeken samen met jou naar concrete oplossingen voor moeilijke, vastgelopen levenssituaties. Samen met je coach stel je concrete doelen. Vanuit de huidige situatie ondernemen we stappen naar een meer gewenste toekomst.

Therapie

De therapeuten richten zich in het proces op de onderliggende patronen. Binnen de ruimte die gecreëerd wordt, gekenmerkt door openheid in het therapeutisch contact, zoemen we in op emoties, systemen en de context. In een veilig kader kan pijn en onrecht worden erkend en geheeld.

Vraag een oriëntatiegesprek

Welke begeleiding is geschikt voor mij?

Soms weet je niet goed hoe te beginnen. Graag bekijken we met jou wat welke methodes en begeleiders het beste passen bij jouw noden& vraag, jouw moeilijkheden en jouw persoonlijkheid.
Vraag een oriëntatiegesprek

De begeleiders

Kristel Geers
Kristel Geers+ 32 474491462
centering practitioner | klinisch psycholoog

Over Kristel
Evelien Callewaert
Evelien Callewaert+32 477 98 22 64
osteopaat, centering practitioner in opleiding

Over Evelien
Jasper Dupon
Jasper Dupon+32 498 37 60 90
osteopaat, centering practitioner in opleiding

Over Jasper
Kurt Pattyn
Kurt Pattyn+ 32 51 70 55 70
centering practitioner | osteopaat DO MROB

Over Kurt
Annelies Espeel
Annelies Espeel+32470/847280
Chinese medicine consultant | acupunctuur, tuina-massage, kruidenleer, eet-en leefgewoontes

Over Annelies
Nele Vandezande
Nele Vandezande+ 32 51 70 55 70
centering coach | kinesi- & relaxatietherapeut

Over Nele

Onze methodes & technieken


Visie

In de groepspraktijk “Het Wiel” worden krachten, talenten en ervaringen in diverse technieken en achtergronden gebundeld. We zijn van mening dat via een complementaire samenwerking meer kan bereikt worden dan via individueel werk. We werken aanvullend, elk vanuit onze eigen invalshoek. Omdat we als team onderling informatie uitwisselen, kan een totaalbehandeling aangeboden worden. Deze samenwerking zorgt eveneens voor kortere wachttijden.

Onze bedoeling is om mensen te helpen en te steunen in hun proces. Er wordt niet enkel gekeken naar ‘de klachten’, ‘de ziekte’ of ‘het probleem’, maar naar de persoon in zijn totaliteit. Het is dus vooral de bedoeling om zichzelf beter te leren kennen en zo te kunnen groeien in bewustzijn en gezondheid. Onze methodes zijn een uitstekende manier om je meer bewust te worden van jezelf en je manier van leven. Je leert zelf hoe je stappen kunt zetten en verantwoordelijkheid kunt nemen om een gezonder, gelukkiger en harmonieuzer leven te leiden. Samen bekijken we welk traject voor jou het meest geschikt is. Soms zullen we ook doorverwijzen naar de gepaste aanvullende therapieën of workshops.

Een centering practitioner werkt volgens het principe dat iedere persoon opgebouwd is uit 8 deelfacetten, die elkaar onderling beïnvloeden en die daarnaast ook onder invloed staan van de 4 niveaus van bewustzijn. Bewustzijn is het sleutelwoord in de centering.

Centering bekijkt de persoon vanuit 4 niveau’s.

Het eerste niveau is het persoonlijke niveau

Hier staat de interactie tussen het fysieke, emotionele, mentale en energetische aspect van het lichaam centraal. Wanneer we fysieke klachten hebben zijn deze voor 95% van emotioneel -mentale oorsprong. De centering practitioner gebruikt het lichaam als ingangspoort om te weten welke emoties of herhalende gedachten hiermee verbonden zijn. Hij spoort spanningen op in het fysieke lichaam en helpt het te openen door in te werken op de beweeglijkheid van o.a. organen, spieren, klieren, fasciën, botten en zenuwstelsel. Vervolgens leert hij jou inzicht te krijgen in deze onderliggende emotionele en mentale blokkades en ondersteunt hij jou in het proces van loslaten.

Het tweede niveau omvat het relationele niveau

Hier helpt de centering practitioner je meer zicht te krijgen hoe je in relatie staat met anderen. Welke mensen je aantrekt en welke mensen je afstoot. Relaties zijn als een spiegel om onszelf beter te leren kennen.

Het derde en vierde niveau is gekoppeld aan het grotere geheel

De centering practitioner helpt jou een beter zicht te krijgen op de blokkades die jou tegenhouden om jouw zielskwaliteiten neer te zetten en helpt jou inzicht te verwerven in de kwaliteiten van jouw ziel en hoe deze te gaan manifesteren. Hij ondersteunt jou o.a. met de vraag welke zielstalenten heb je en hoe kan je deze gaan neerzetten in je dagelijks leven.

Kurt Pattyn
Kurt Pattyn051 70 55 70
Privé-praktijk
rekestraat 11
8840 staden
Kristel Geers
Kristel Geers+32 474 491 462
Souldance
overheulestraat 237
8560 moorsele (bij kortrijk)

Osteopathie is een manuele therapievorm die zich bezig houdt met alles wat beweegt in het menselijke lichaam. Alles in het lichaam beweegt, niet alleen spieren en gewrichten, maar ook organen, vliezen, schedel, etc. Wanneer er ergens spanningen optreden, kan dit resulteren in bewegingsverlies en later in klachten, pijnen, ziektes. “BEWEGING is het sleutelwoord in de osteopathie.”

Zacht en veilig

De sessie van een osteopaat gebeurt altijd op een manuele manier. Alvorens een behandeling te startten dient de osteopaat na te gaan welke behandelingen of technieken in aanmerking komen voor de sessie. Een techniek kan zijn nut al volledig bewezen hebben, maar is niet bij iedereen van toepassing. Hij moet veiligheid op de eerste plaats zetten en weten wanneer hij er met zijn handen moet afblijven. Hij moet op een verantwoorde, professionele en zachte manier de patiënt kunnen benaderen en zijn of haar lichaam ondersteunen in het bewegingsherstel.

Preventie

Naar de osteopaat ga je niet alleen wanneer je klachten hebt. Een van de grote troeven van osteopathie is dat je preventief je lichaam kan laten behandelen. Zelfs al ben je klachten vrij, heel vaak door spanning, stress, na een ziekte, trauma, etc zal de beweeglijkheid in die 3 systemen verminderen. Door hier vroegtijdig aan te werken, blijven mensen langer klachten vrij.
Om goed preventief te werken word een frequentie van 3 behandelingen per jaar aangeraden.

Complementaire techniek

Osteopathie is een ondersteunende en complementaire behandelvorm naast de klassieke geneeskunde, maar vervangt deze zeker niet. Wat niet wil zeggen dat ze in sommige behandelplannen zeker hun dienst kunnen bewijzen.

Osteopathie geneest niet, het is het lichaam zelf die geneest

Het menselijke lichaam heeft zelfregulariserende en zelfgenezende krachten. Door als osteopaat een duwtje te geven aan het lichaam, is dit meestal voldoende om deze herstellende kwaliteiten van het lichaam aan te spreken. Het lichaam heeft dan wat tijd nodig om zichzelf terug in balans te brengen.

Kurt Pattyn
Kurt Pattyn051 70 55 70
Privé-praktijk
rekestraat 11
8840 staden
Jasper Dupon
Jasper Dupon+32 498 37 60 90
Souldance
overheulestraat 237
8560 moorsele (bij kortrijk)

De Levenscirkel
De Waterwilgen 56a
8310 Brugge[/person]

Evelien Callewaert
Evelien Callewaert+32 477 98 22 64
Souldance
overheulestraat 237
8560 moorsele (bij kortrijk)

Prive
Robert de preesterstraat 144
9700 Oudenaarde[/person]

Het lichaam is een eenheid dat constant beweegt. Een streven naar harmonie is het doel van bewegen, maar soms loopt het anders en is er disharmonie. Chinese geneeswijzen geven daar graag ondersteuning om die balans opnieuw in orde te brengen.

De Traditionele Chinese Geneeskunde is een oude geneeswijze (ca. 3500 jaar oud), gebaseerd op de eenheid van lichaam en geest waarbij de QI of levensbron zich voortbeweegt langs meridianen of energiebronnen.TCG is gesteund op onder andere de theorie van de vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal/goud en water), kennis van de yin-yang-balans, maar bovenal ziet het de mens ook als “geheel” en niet als “delen”.

Welke technieken bestaan er in de TCG

Acupunctuur, Tuina-massage, moxibutie, kruiden, voeding, cupping&scraping, beweging: taichi, qigong,baduanqi, bagua,yijinjing enz.

Acupunctuur

wil letterlijk zeggen ‘prikken met naalden’. Het gaat over flinterdunne naaldjes, die in de acupunctuurpunten geprikt worden. De acupuncturist manipuleert de naald om de stroom van energie in de meridianen te stimuleren. Dit geeft een uitstralend gevoel. Op dat moment gebeuren er belangrijke dingen: blokkades worden opgeheven, pijn vermindert, te weinig energie kan vermeerderd worden, organen functioneren beter, de geest wordt helderder…
Om goed preventief te werken word een frequentie van 3 behandelingen per jaar aangeraden.

tuina-massage

is een lichaamsmassage gebaseerd op meridianen, meridiaan punten en het lichaam op zich. Hieronder vallen ook de voetreflexologie, hoofd-en schoudermassage, oor- en hand reflexologie

moxibutie

Moxa is een kruid, bijvoet of artemisia vulgaris. Moxibutie is het verbranden van dit kruid en dit kan onder de vorm van een samengeperste stok ( vergelijkbaar met een sigaar) of losse blaadjes alsook kleine kegelvormen. Met moxa kunnen we via grote acupunctuurpunten de warmte (yang) vermeerderen.

cupping&scraping

’Cups’ zijn glazen/bamboe bollen waar de acupuncturist via vuur in de bol de zuurstof opbrandt. Er ontstaat een vacuum en met een snelle beweging worden deze cups op lichaamsdelen geplaatst. De cup zuigt zich vast en onder de cup ontstaat er een hevige reactie: de doorbloeding is sterker, blokkades worden opgeheven, binnengedrongen koude wordt verwijderd…

Kruiden

Chinese kruiden zijn vaak een alternatief of aanvulling op acupunctuur en tuina-massage. Er zijn duizenden soorten, die in de bencao gangmu ofte materia medica in detail beschreven staan. Ook bestaan er heel oude ‘formules’, een ‘verzameling’ van kruiden, die elkaar ondersteunen en in hun totaalpakket een fikse invloed hebben op de gezondheid.

voeding

voedseladvies is belangrijk. Een acupunctuurbehandeling heeft dikwijls meer effect met kleine veranderingen in de voedselgewoontes.

beweging

Chinese gevechtskunsten bestaan uit zowel interne als externe beoefeningen. In de TCG zal men vooral nadruk leggen op de interne beoefening o.a. taichi, bagua, yijinjing, baduanqi, die meer nadruk legt op het langzaam bewegen en het zich bewust worden ervan.

Annelies Espeel
Annelies EspeelO470 847 280
Souldance
overheulestraat 237
8560 moorsele

Privé-praktijk
provooststraat 114 rdc
1050 brussel

Elk kind, elke ouder is uniek. Er bestaat geen standaard aanpak, want elk kind maakt zijn of haar unieke reis. Daarom wordt er steeds vertrokken vanuit het kind en niet vanuit het probleem of vanuit een bepaalde noemer.
Wanneer kinderen thuis of op school vastlopen, gedrag vertonen waar ouders geen raad mee weten, gepest worden, moeite hebben om vrienden te maken, niet tot rust kunnen komen, verdriet ervaren en neerslachtig zijn, vastlopen in de ontwikkeling van hun identiteit, zich afsluiten,… kan een kinder –en jongeren coach / psycholoog hulp bieden.
Kinderen en jongeren staan nooit op zichzelf, ze staan steeds in relatie met hun gezin, familie en sociale omgeving. Deze wisselwerking beïnvloedt elkaar voortdurend. Om deze reden wordt er niet enkel met het kind of de jongere gewerkt, maar ook gezinsgericht.

Werkwijze

Na een intake, meestal enkel met de ouder(s)/verzorger(s), leer ik tijdens een drietal sessies het kind in zijn of haar totale ontwikkeling kennen. Deze eerste sessies zijn eveneens van belang in het opbouwen van een veilig onderling contact. De sessies zijn op maat van het kind of de jongere opgebouwd.
Hierna wordt met de ouder(s)/verzorger(s) een feedbackmoment gepland. Opgedane inzichten, het (onbewuste) verhaal dat het kind tijdens de sessies toonde, wordt binnen een ruimer perspectief geplaatst, tips worden meegegeven. Op dit moment kijken we samen hoe het verder kan. Dit kan een voorstel zijn tot de verdere begeleiding van het kind of van de ouder(s)/verzorger(s), dit kan een doorverwijzing zijn naar gespecialiseerde diensten, andere therapeuten of therapieën…

Technieken

Afhankelijk van het kind in kwestie, de leeftijd, de interesses, worden technieken zorgvuldig gekozen en toegepast.
Gesprek, tekenen, spel, beleving via beweging ( sherborne, relaxatie, emoties in beweging), visualisatie technieken, rollenspel, cognitief – gedragstherapeutische technieken, oplossingsgerichte technieken, creatieve technieken, verhalen en sprookjes,… maken deel uit van de mogelijke methodieken die aangewend kunnen worden.

Kristel Geers
Kristel Geers+32 474 491 462
Souldance
overheulestraat 237
8560 moorsele (bij kortrijk)

Elk kind, elke ouder is uniek. Er bestaat geen standaard aanpak, want elk kind maakt zijn of haar unieke reis. Daarom wordt er steeds vertrokken vanuit het kind en niet vanuit het probleem of vanuit een bepaalde noemer.
Wanneer kinderen thuis of op school vastlopen, gedrag vertonen waar ouders geen raad mee weten, gepest worden, moeite hebben om vrienden te maken, niet tot rust kunnen komen, verdriet ervaren en neerslachtig zijn, vastlopen in de ontwikkeling van hun identiteit, zich afsluiten,… kan een kinder –en jongeren coach / psycholoog hulp bieden.
Kinderen en jongeren staan nooit op zichzelf, ze staan steeds in relatie met hun gezin, familie en sociale omgeving. Deze wisselwerking beïnvloedt elkaar voortdurend. Om deze reden wordt er niet enkel met het kind of de jongere gewerkt, maar ook gezinsgericht.

Werkwijze

Na een intake, meestal enkel met de ouder(s)/verzorger(s), leer ik tijdens een drietal sessies het kind in zijn of haar totale ontwikkeling kennen. Deze eerste sessies zijn eveneens van belang in het opbouwen van een veilig onderling contact. De sessies zijn op maat van het kind of de jongere opgebouwd.
Hierna wordt met de ouder(s)/verzorger(s) een feedbackmoment gepland. Opgedane inzichten, het (onbewuste) verhaal dat het kind tijdens de sessies toonde, wordt binnen een ruimer perspectief geplaatst, tips worden meegegeven. Op dit moment kijken we samen hoe het verder kan. Dit kan een voorstel zijn tot de verdere begeleiding van het kind of van de ouder(s)/verzorger(s), dit kan een doorverwijzing zijn naar gespecialiseerde diensten, andere therapeuten of therapieën…

Technieken

Afhankelijk van het kind in kwestie, de leeftijd, de interesses, worden technieken zorgvuldig gekozen en toegepast.
Gesprek, tekenen, spel, beleving via beweging ( sherborne, relaxatie, emoties in beweging), visualisatie technieken, rollenspel, cognitief – gedragstherapeutische technieken, oplossingsgerichte technieken, creatieve technieken, verhalen en sprookjes,… maken deel uit van de mogelijke methodieken die aangewend kunnen worden.

Kristel Geers
Kristel Geers+32 474 491 462
Souldance
overheulestraat 237
8560 moorsele (bij kortrijk)

Voor volwassenen met chronische insomnie. Naast het volgen van de slaaptraining voor volwassenen in groep, die doorgaan binnen Souldance, kunt u er ook voor kiezen om de slaaptraining individueel te volgen.

Waarom slaaptherapie?

Zo’n tien procent van de algemene bevolking lijdt aan chronische slapeloosheid, terwijl één derde van de bevolking geregeld slechte nachten ondervindt. Uit de Belgische gezondheidsenquête van 2013 blijkt dat zo’n 30% van de bevolking slaapproblemen ervaart. Wat het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen betreft, blijft België nog steeds de koploper qua globaal gebruik:
in de periode 2006-2008 gebruikten we gemiddeld 15% meer slaap- en kalmeermiddelen dan de tweede in de rij (Frankrijk), drie maal meer dan Groot Brittannië, Nederland en Duitsland en vijf keer meer dan Noorwegen.
Langdurig slecht slapen heeft een negatieve impact op je levenskwaliteit en verhoogt je risico op allerhande gezondheidsproblemen. Hoewel bij langdurige slapeloosheid vaak slaapmedicatie wordt voorgeschreven, is de behandeling van eerste keus een kortdurende slaaptraining. Uit onderzoek blijkt dat de inslaaptijd, het aantal keren wakker ’s nachts, de duur van waak na inslapen, de slaapkwaliteit en de totale slaaptijd in positieve zin beïnvloed wordt ( Riemann en Perlis, 2009). De effecten zijn vergelijkbaar of beter dan die van slaapmedicatie.

Hoe gaat het in zijn werk

Via een intakegesprek zoeken we uit met welke slaapmoeilijkheden u te kampen heeft. Indien nodig wordt u hierna doorverwezen naar een slaapcentrum, of kunt u indien wenselijk de slaaptraining volgen.
De slaaptraining betreft een 6 tal sessies van telkens 1u30 waarin u leert omgaan met piekergedachten, leert tot rust komen en ontspannen, je krijg info omtrent slapen, slaapmechanismes, slaaphygiëne, we brengen verandering in slaapgewoontes aan.

Voor wie is een slaaptraining

De slaaptraining kan interessant zijn als je jezelf herkent in volgende opsomming:
• Je hebt moeite met inslapen en doorslapen.
• Je bent vroeger wakker dan gewenst.
• Je voelt je overdag moe, hebt problemen met aandacht, concentratie en geheugen.
• Je voelt je prikkelbaar en hebt stemmingsproblemen, of je vertoont gedragsmoeilijkheden : hyperactiviteit, impulsiviteit, agressiviteit.
• Je toont weinig initiatief.
• Je maakt je zorgen over, of bent ontevreden over je slaap.
• Je zou graag je slaapmedicatie afbouwen.

Kristel Geers
Kristel Geers+32 474 491 462
Souldance
overheulestraat 237
8560 moorsele (bij kortrijk)

Stress zorgt ervoor dat we op fysiek, emotioneel, mentaal paraat staan om te kunnen overleven en dat is op zijn tijd een heel waardevol systeem. Echter, wanneer dit overleven de regel wordt en je bijgevolg geen kans meer krijgt om te herstellen, raakt je lichaam uitgeput, ervaar je fysieke klachten, maar ook mentaal – emotioneel voel je je niet langer weerbaar. Alles komt binnen, je wordt snel omvergeblazen, bent gefrustreerd of je zit in de put, voelt je angstig.
Relaxatie biedt een antwoord. Tijdens relaxatie wordt ons fysiek herstel mechanisme geoefend en getraind, krijgt je lichaam expliciet de aandacht om te herstellen, zodat ‘leven’ terug regel kan worden en je jouw overlevingsmechanisme enkel nog leert inschakelen indien nodig. Daarnaast ontwikkel je doorheen de relaxatietherapie een visie op hoe jij, met respect voor eigen grenzen, jouw leven ziet.

Werkwijze

We spreken af tijdens een intakegesprek en brengen waar je tegenaan loopt in kaart, bespreken we wat jij als doel voor ogen houdt.
Daarna wordt een traject opgesteld waarbinnen diverse relaxatiemethodieken worden toegepast. Tijdens de sessies staat ontspanning centraal. Hiervoor hoef je niets te doen, gewoon te ervaren wat de oefeningen met je doen. Je leert spannings – en ontspanningssignalen bij jezelf herkennen. Je ontdekt wat werkt, je ontdekt wat rust voor jou betekent. Vooral leer je te ‘zijn’ en even niet te ‘doen’.
Na elke sessie krijg je een huisopdracht mee, zodat je ook thuis verder kunt oefenen. Het zich leren ontspannen vergt immers oefening.

Kristel Geers
Kristel Geers+32 474 491 462
Souldance
overheulestraat 237
8560 moorsele (bij kortrijk)

terug naar homepagina Souldance